Sprema se strujni udar

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

BANJALUKA - Regulatorna komisija za električnu energiju RS trebalo bi krajem novembra da donese konačnu odluku da li će električna energija u Srpskoj poskupeti za 42,5 odsto kao što su zatražila sva preduzeća koja posluju u okviru "Elektroprivrede Republike Srpske".

Predsednik Regulatorne komisije Milenko Čokorilo kaže da su u toku analize argumenata za povećanje tarifnih stavova za obračun električne energije koje su predstavnici elektroprivrednih preduzeća izneli na održanim raspravama.
- Deo argumenata za promenu tarifnih stavova je opravdan, jer svaki vlasnik koji je uložio kapital u ta preduzeća očekuje povrat onog što je uložio. Vlasnik ima pravo da traži poskupljenje kako bi omogućio razvoj preduzeća i to je opravdano, ali su i mnogi razlozi za poskupljenje neosnovani. Regulator će proceniti sveukupnu situaciju i doneti najracionalniju odluku - kaže Čokorilo.
Generalni direktor Mešovitog holdinga "Elektroprivreda RS" Branislava Milekić izjavila je za medije da su gubici ERS sa sadašnjim cenama neminovni, jer su za svaki kilovat-čas isporučen za potrebe tarifnih kupaca u prvom polugodištu ove godine gubili 2,34 pfeniga.
Ona je navela da je po nalogu Vlade RS da se iskoriste unutrašnje rezerve sačinjen akcioni plan za smanjenje rashoda i utvrđeni efekti koji će se dobiti njegovom realizacijom, ali da oni nisu dovoljni za uspešno poslovanje i razvoj ERS.
Milekićeva je istakla da je cena struje u Srpskoj znatno manja od cena koje mogu da se postignu u izvozu, navodeći da je električna energija u FBiH za 15 odsto skuplja, dok domaćinstva u Hrvatskoj plaćaju 38 odsto veću cenu nego u Republici Srpskoj.

 

Domaćinstva duguju 170 miliona KM
Ukupna dugovanja domaćinstava za utrošenu električnu energiju iznose 170 miliona KM, a ostalih kategorija 160 miliona KM. Milekićeva je navela da je do sada zaključeno 22.506 ugovora sa kupcima za reprogramiranje duga u iznosu od 45 miliona konvertibilnih maraka.

Komentarišite vijest