Bilećki socijalisti kolektivno napustili stranku

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Na vanrednoj sjednici Opštinskog odbora Socijalističke partije Republike Srpske u Bileći donesena je odluka o kolektivnom istupanju iz stranke. Od 21 člana za ovakvu odluku glasalo je 18 članova opštinskog odbora.
“Mi smo održali vanrednu sjednicu proširenog opštinskog odbora stranke i naše članstvo izvjestili o događanjima na Petom kongresu na kome se birao predsjednik stranke...

Trojica delegata koja su bila na kongresu, među kojima sam bio i ja, detaljno su obavjestili članstvo i sve prisutne o dešavanjima i krahu unutarstranačke demokratije. Svi su bili nezadovoljni ponašanjem dijela rukovodstva sa predsjednikom stranke Petrom Đokićem na čelu i pritiscima koji su vršeni na delegate i nakon toga donesena je jednoglasna odluka da cijeli Opštinski odbor kolektivno istupi iz Socijalističke partije Republike Srpske i o tome ćemo obavijestiti Glavni odbor stranke.

Mi smo zadužili predsjednika opštinskog odbora Mirka Vujevića da 28. novembra otputuje u Banjaluku na sjednicu Glavnog odbora stranke i saopšti odluku. Ja sam bio član ove stranke od svog osamnaestog rođendana i sada sam shvatio da je ova stranka napustila svoj prvobitni program i zalaganje za socijalnu pravdu. Mnogi naši stari članovi koji su bili i naši osnivači sinoć su demonstrativno izbucali svoje članske karte i bacili ih sekretaru Nebojši Brčiću.

Peti Kongres je bio farsa i demonstracije sile. Naime po dolasku u banjalučki Banski dvor gdje je održavan kongres nama je uz materijali dijeljen i dnevni list na čijoj se naslovnoj strani bio tekst “Dačić podržao Đokića”, a unutar lista na nekoliko strana iznesene su lažne optužbe na Zdravka Krsmanovića. Taj naslov je bio netačan jer je kasnije u petnaestominutnom obraćanju delegatima Ivica Dačić rekao da se on neće miješati u izbor za predsjednika Socijalističke partije Republike Srpske i da će blisko sarađivati sa svakim ko pobjedi. Po prvi put, mimo statuta stranke delegatima je bilo zabranjeno da se obrate na kongresu.

Na sjednici Glavnog odbora stranke koja je održana 7. novembra tačno je određeno ko će biti delegati na kongresu, ali je ipak naknadno došlo do promjena. Naime u svim regijama smijenjeni su oni delegati za koje se znalo da će da pruže podršku Zdravku Krsmanoviću, a postavljeni su drugi koji su bili kontrolisani i za koje se znalo da će glasati za Petra Đokića. Tako je Trebinje umjesto 8 imalo 9 delegata, a Bileća umjesto predviđena 4 samo 3 delegata. Na svim stranama u Banskim dvorima bile su postavljene kamere i glasanje nije bilo tajno kako nalaže Statut, već javno kako bi moglo da se kontroliše ko će za koga da glasa. Izborna komisija nije potvrdila glasačke lističe, jer su oni bili nevažeći sa tri kandidata, a takmičila su se samo dva. Naime gladsački listići su bili podijeljeni pet sati prije glasanja, a iako su četiri od sedam članova Izborne komisije glasala da se izdaju novi i pečatirani listići to nije urađeno. I brojanje glasova bilo je sumnjivo, pa zbog toga Izborna komisija nije ni potpisala rezultate koji su bili montrani. Skandalozne su bile i izjave nekih gostiju koji su se obratili na Kongresu, prije svega premijera Milorada Dodika koji nam je poručio da vodimo računa kako ne daj Bože ne bi otišli u opoziciju i glasali za Krsmanovića. Pojedini delegati su ucjenjivani da glasaju za Petra Đokića i zbog toga smatramo da su rezultati namješteni i da ne odražavaju volju članova partije, » kaže odbornik SP RS u Skupštini opštine Bileća Nemanja Papić.

I prije kongresa u javnosti se govorilo da bi načelnik opštine Foča i potpredsjednik Socijalističke partije Zdravko Krsmanović mogao da formira novu stranku. Bilećki socijalisti kažu da će pratiti poteze Krsmanovića, ali ne žele da kažu da li će biti osnovana nova stranka i da li će oni njoj pristupiti.

"Mi smo svi napustili Socijalističku partiju jer u njoj nema demokratije i nema zalaganja za socijalni pravdu što je bio naš glavni cilj. Oči bilećkih socijalista, ali i u cijeloj Republici Srpskoj uperene su u Zdravka Krsmanovića i mi ćemo da vidimo šta će se dogoditi u narednom periodu. Rano je govoriti o mogućnostima za osnivanje nove stranke, ali će se više detalja znati u narednom periodu, " rekao je Papić.

Nemanja Papić, koji je do sada bio jedini odbornik Socijalističke partije u bilećkoj Skupštini opštine, u narednom periodu nastupaće kao nezavisni i opozicioni odbornik.

Nakon iznenadne smrti načelnika opštine Bileća Slavka Bekana u januaru će se u ovom gradu održati vanredni lokalni izbori, a socijalisti najavljuju da će pružiti podršku zajedničkom kandidatu opozicije.

Nebojša Vukanović / Dan - TrebinjeDanas.com

Komentarišite vijest