Suve slavine zbog velikih dugovanja

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Zbog velikih dugovanja javno preduzeće "Vodovod" u Bileći najavilo je da će od danas početi da isključuje vodu, jer se potrošači ne pridržavaju dogovora i ne plaćaju račune.

Domaćinstva i samostalne trgovačke, ugostiteljske i druge radnje "Vodovodu" duguju gotovo 40.000 maraka, a prije tridesetak dana, kada je to preduzeće najavilo isključenja neredovnim platišama, dug je iznosio otprilike isto toliko...

- Tada smo razgovarali sa većinom dužnika i svi su obećali da će do kraja godine izmiriti svoja dugovanja. Većina ih, međutim, nije poštovala dogovoreno, jer je samo oko deset odsto potrošača platilo dio dugovanja - ističe direktor "Vodovoda" Borislav Vukoje.

On je dodao da su u međuvremenu pristigli novi računi, pa je iznos ukupnog duga gotovo isti kao i prije dva mjeseca.

- Zbog toga nam ne ostaje ništa drugo nego da pristupimo nepopularnoj mjeri isključenja - naglasio je Vukoje.

On je dodao da to nisu jedina dugovanja ovom preduzeću, jer su ona iz ranijih godina znatno veća, a najviše duguju bilećke nekada uspješne državne firme.

- Najviše za vodu duguje "Kovnica", ukupno oko 100.000 maraka, od čega oko 83.000 po osnovu potpisanog reprograma, a ostatak su tekuća dugovanja, ali ne plaćaju ni na jedan način. Stari dug "Hidrogradnje" je oko 20.000 maraka, dok tri preduzeća "Žitoprodukt", "Jugomontaža" i Zemljoradnička zadruga "Agroprom", u kojima je u toku stečajni postupak, za vodu duguju ukupno oko 71.000 maraka - rekao je Vukoje.

Stara potraživanja

Borislav Vukoje je istakao da mnoga preduzeća godinama nisu plaćala račune za vodu.

- Ima mnogo preduzeća dužnika iz ranijih godina, pa je ukupan dug po osnovu starih potraživanja dostigao gotovo 210.000 maraka - rekao je Vukoje.

izvor: Šćepan Aleksić / Glas Srpske

Komentarišite vijest