Ni sudija ne može da presudi

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Preduzeće "Vodovod" u Bileći nije u mogućnosti da, po sudskom rješenju, isplati elektrodistributivnom preduzeću "Elektro-Hercegovina" dug za električnu energiju utrošenu prilikom prepumpavanja vode do gradskog rezervoara koji, s kamatama, iznosi 1.057.756 konvertibilnih maraka i stalno raste, saopštio je direktor "Vodovoda" Borislav Vukoje.

Troškove utroška struje koja se koristi za prepumpavanje vode snosilo je od 1967. godine, kada je formirano Bilećko jezero, preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" iz Trebinja, ali je prestalo da to čini februara 2004, od kada i datira dug. ..
U opštini Bileća trvde da posjeduju dokumenta da se preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" još 1962. godine, kada je osnovano, obavezalo da će snositi troškove utroška struje koja se koristi za prepumpavanje vode. Uz to, "Hidroelektrane" su se, kažu u opštini, obavezale da će zaštititi izvor Trebišnjice, iz kojeg se Bileća snadbijeva vodom, i da će, izgradnjom vodovoda, obezbijediti iz Bilećkog jezera 211 litara vode u sekundi za navodnjavanje Bilećkog polja, što takođe nije učinjeno.

U "Hidroelektranama", pak, kažu da su spremni da izmire dug i da nastave da snose troškove "ukoliko za to bude pronađen valjan pravni osnov". Skupština opštine Bileća je radi rješenja ovog problema zatražila vještačenje nekog od naučnih instituta i neutralnih sudskih vještaka.

Ukoliko se ne iznađe rješenje, postoji bojazan da se dug prebaci na građane Bileće, koji bi, u tom slučaju, za kubik utrošene vode u domaćinstvima morali da plaćaju 1,60, dok bi pravna lica plaćala 4,72 konvertibilne marke. To bi predstavljalo novi udar na ionako skromne kućne budžete građana Bileće.

Komentarišite vijest