Saniranje štete, opasnost od zaraze

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na utrošak 100.000 KM opštini Bileća od 1. januara do 31. marta ove godine, u okviru plan pomoći jedinicama lokalne samouprave u vanrednim situacijama za period. Iz Biroa Vlade Republike Srpske saopšteno je da je za realizaciju ove odluke zaduženi Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija RS...

Voda iz skoro svih poplavljenih bilećkih kuća u naseljima Plužine i Јezerine se povukla, a nivo novoformiranog jezera manji je oko dva metra, izjavio je Srni načelnik Opštinskog štaba Civilne zaštite Ratko Vujović.

On je rekao da vode ima još u jednoj kući u naselju Plužine.
"Iako se voda povukla, još dugo neće biti stvoreni uslovi za stanovanja, pa je evakuisano stanovništvo i dalje kod rodbine i prijatelja gdje je prvobitno i bilo", kaže Vujović.

Prema njegovim riječima, na terenu su predstavnici Zavoda za zaštitu zdravlja, sanitarni republički inspektor, osoblje bilećkog Doma zdravlja, Civilne zaštite i vatrogasaca, koji obavljaju dezinfekciju i spiranje objekata i ulica.

Na teren je izašla i opštinska komisija za procjenu štete.

Stanovništvo poplavljenih bilećkih sela strahuje od mogućih zaraza, jer su se izlile septičke jame, pa je nakon povlačenja vode ostalo mnogo otpadnog materijala i nečistoće.
Njima je preporučeno da u stambene jedinice u kojima je bila voda ne ulaze dok se ne izvrši dezinfekcija prostorija.

Voda za piće je zabranjena, dok se za ostale namjene preporučuje prokuvavanje.

RTRS

Komentarišite vijest