Izbori - Šta drugi pišu ?

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

U doba Vojske RS i opšte vojne obaveze, regruti baš nisu bili obradovani ukoliko bi trebali ići u Bileću. Vojna obaveza je danas ukinuta, pošto više nije bila ni estradno podnošljiva, nakon performansa na Manjači i zaklinjanja regruta da će braniti RS, a ne BiH. Sve su prilike da ćemo nakon odmjeravanja snaga pozicionog Blaža Vujovića i opozicionog Dragana Babića u izborima za načelnika, Bileću i dalje poistovjećivati sa stećcima, restoranom i kasarnom; na obalama jezera kuda prolazimo ka moru...


Opozicija ujedinjena u mržnji

Opšti je utisak da opozicija u Bileći nije ponudila ništa novo, nijedan realan programski cilj zbog koga bi dobila povjerenje građana. A izbori se dobijaju ili programom, koji opozicija nema, ili velikom ljubavi prema vođi i njegovom kultu, kojeg aktuelna vlast ima.

Svi su već zaboravili da je specifičnost posljednjih lokalnih izbora 2008. godine u RS bila to, što građani nisu glasali za načelničke kandidate po opštinama, nego za Dodika lično. Tu lekciju nije naučila ni opozicija. Zaigrala je na jedinu kartu, koja je sada možda i najlošija karta: Glasati protiv Dodika.

Jedino što ujedinjuje opoziciju je mržnja prema SNSD i Dodiku, kao i prema bilećkim gospodarima, braći Vuković.

Čađin razvalni alat
SNSD takođe nije ponudio ništa sem bujice lažnih obećanja i lažnih poklona u posljednjoj predizbornoj nedelji. Helikopter s milostima i poklonima je više puta sletio u Bileću u zadnjih 15 dana nego u prethodnih 15 godina. Lažni poklon ministra Čađe vatrogascima je već razotkriven, a za ostele će trebati još neko vrijeme.

Ukoliko se uopšte budemo bavili ovom temom, pošto je Čađino uzimanje razvalnog alata iz Trebinja i predstavljanje istog kao poklon vatrogascima u Bileći, nešto zbog čega bi u razvijenim demokratijama automatski bili izgubljeni izbori. Kod nas se o angažmanu pozicije sa republičkog nivoa u lokalnim izborima šuti, ili se ovakvim podvalama pridaje simboličan značaj.

Izbori u Bileći donose nekoliko scenarija.

Scenario 1. Opozicija pobjeđuje

Ovaj scenario je, ako je suditi programu i nastupu opozicije u Bileći ravan šansi da ČEZ napravi TE Gacko 2, ili da Rusi ulože milijardu evra u Rafinerije, ili da Dodik postavi Borisa Divjaka za savjetnika za odnose sa međunarodnim organizacijama.

Ipak, ta slučajna pobjeda bi mogla dati opozciji krila da do opštih izbora napravi plan za preuzimanje vlasti, ali samo pod uslovom da se uozbilji i počne da ozbiljno radi na terenu.


Scenario 2. SNSD sa partnerima pobjeđuje

Sudeći o viđenom u kampanji i nebrojenim obećanjima Vlade RS pa čak i Savjeta ministara BiH, ovo je za sada najrealniji scenario.

Ovaj scenario opet ima 2 podscenarija. Prvi je da se opozicija
raspadne u međusobnim svađama, nepobjerenju i optužbama zbog poraza, te da izgube samopouzdanje i nadu da mogu ikada pobjediti Milorada Dodika.

Drugi podscenario je da taj da poraz opameti opoziciju i da ih natjera na ozbiljan politički i terenski rad. To bi podrazumijevalo i potpisivanje koalicionog sporazuma i zajedničke predsjedničke kandidate, oko čega sada u opoziciji očigledno ne postoji nikakva saglasnost.


Scenario 3: Nebitno je ko pobjeđuje

Poraz ali i pobjeda dovode do novih svađa i podijela u tzv.opoziciji, jer Dodik i SNSD novčanom moći drže sve u šaci.

Počev od Mladena Bosića, kome se trese fotelja na čelu SDS, uz konstantan strah od povratka Kalnića ili Šarovića, koji bi urušili i onako nikakav SDS; pa sve do Čavića, od kojeg je Dodik i dobio mandat. I u tom scenariju opozicija bi potrošila naredne mjesece u neiskrenim dogovorima i raznim kombinacijama iza leđa.

Konačni sud će, svakako, dati građani Bileće na izborima, a nama ostalima ostaje da sačekamo do 19 časova. Zahvaljujući uspješnoj demografskoj politici kakvu godinama vodimo u RS, a posebno na istoku, neće dugo trebati da se prebroje glasovi.

napisao: Ognjen Savić za frontal.rs

Komentarišite vijest