Šta drugi pišu...? nakon izbora

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

Kandidat SRS RS, SDS i PDP Dragan Babić na izborima za načelnika Bileće pobedio Blaža Vujovića iz SNSD-a, čime je opozicija u RS uspešno položila prvi test udruživanja i učvrstila jedinstvo pred opšte izbore u oktobru.

U SRS RS, PDP i SDS nisu krili oduševljenje pobedom svog kandidata, pogotovo što ovaj trijumf, prema ocenama tih partija, pokazuje da je udruživanje opozicije uspelo i da istu formulu treba primeniti i na opštim izborima u oktobru.

Obračun Mihajlice i Dodika

U SRS RS, PDP i SDS nisu krili oduševljenje pobedom svog kandidata, pogotovo što ovaj trijumf, prema ocenama tih partija, pokazuje da je udruživanje opozicije uspelo i da istu formulu treba primeniti i na opštim izborima u oktobru.

Najzadovoljniji rezultatima izbora u Bileći bio je lider SRS RS Milanko Mihajlica, čiji je član i novi načelnik te opštine Dragan Babić. Mihajlica je na jučerašnjoj sednici Skupštine RS saopštio da je Dragan Babić već obezbedio i skupštinsku većinu u bilećkom parlamentu i preneo premijeru RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku „tople pozdrave" iz tog hercegovačkog gradića.

- Izbori u Bileći su, bokserskim rečnikom, bacili vlast u RS u nokdaun, a mi ćemo se u narednim mesecima pobrinuti da vam zadamo mnogo krošea i aperkata kako bi na oktobarskim izborima doživeli klasičan nokaut. Ispostavilo se, dakle, da nije važno ko nosi koliki broj cipela i koliko kilograma ima, već je bitno ono šta radi. Pokazalo se da Dodik nije trebalo da u izbornu kampanju ide sa svojim koalicionim partnerima - liderom SP-a Petrom Đokićem i DNS-a Markom Pavićem, uz podršku šefa SRS „Vojislav Šešelj" Mirka Blagojevića. Bolje bi mu bilo da je sa sobom vodio predsednika BORS-a Panteliju Ćurguza i šeficu Saveza sindikata RS Ranku Mišić - rekao je Mihajlica, aludirajući na neke njegove ranije skupštinske prepirke sa Dodikom.

SNSD: Vidimo se u oktobru

Mihajlica je, takođe, pitao Dodika da li namerava da u delo sprovede svoju izjavu o prekidu saradnje sa opštinom Bileća u slučaju pobede opozicionog kandidata. Dodik je odgovorio da on to nikada nije ni rekao.

- Lažeš, nikada nisam to rekao! Nije istina da ćemo prekinuti odnose sa Bilećom! Nastavićemo započete projekte, a već u utorak će biti raspisan tender za izgradnju kolektora u tom gradu - rekao je Dodik, podsetivši da SNSD i dalje drži skupštinsku većinu u toj opštini.

Dodik je nešto kasnije, na konferenciji za novinare, rekao da je poraz u Bileći razočaranje za SNSD, ali ne i tragedija, ocenivši da ta opština ne može biti reprezentativna kada su politički odnosi u RS u pitanju.

- Moguće je da opozicija izađe i na opšte izbore sa zajedničkim kandidatom i voleo bih da se to desi. Ali, sve to je njihov problem. Mi ćemo izaći zajedno sa SP-om i DNS-om, a verovatno i uz podršku Penzionerske stranke RS na izbore za pojedinačne funkcije, dok će svaka stranka imati svoju parlamentarnu listu, verovatno zatvorenu, i sa tom opcijom se slažu sve članice koalicije. Mi nismo zabrinuti zbog poraza u Bileći i cilj na opštim izborima nam i dalje ostaje isti, a to je 51 odsto osvojenih glasova - rekao je Dodik.

On je naglasio da su izbori u Bileći protekli u fer i demokratskoj atmosferi i čestitao opoziciji na izbornoj pobedi. Dodik je rekao da je to dokaz demokratskih dostignuća Republike Srpske, a ne iskonstruisanih tvrdnji da je vlast u RS despotska i da drži sve uzde u svojim rukama.

Rezultati lokalnih izbora u Bileći bili su „top tema" zasedanja skupštine, zbog čega su u zapećak stavljene i rasprave o pitanjima iz dnevnog reda parlamenta.

Poslanik SDS-a Lazo Marić na početku sednice pitao je predsednika Skupštine RS Igora Radojičića da li mora da vrati rokovnik koji su poslanici dobili kao novogodišnji poklon.

- S obzirom na to da su bilećki vatrogasci morali da u Trebinje vrate opremu koju im je poklonila vlada, ja se sada pitam moram li da vratim rokovnik koji ste mi vi poklonili - zapitao je Marić.

Među poslanicima SNSD-a, ipak, nije bilo vidljive nervoze, a većina njih je u pauzama kolegama iz opozicije čestitala pobedu u Bileći.

SNSD osvojio više glasova nego 2008. godine

Na izbore za načelnika Bileće izašlo je ukupno 6.992 birača, odnosno 70,9 odsto od 9.858 registrovanih glasača u ovoj opštini. Na prekjučerašnjim izborima izašlo je 1.074 birača više nego na lokalnim izborima 2008. godine.

Kandidat SNSD-a na tim izborima Slavko Bekan osvojio je 2.285 glasova, Miladin Samardžić iz SDS-a 2.084, a Dragan Babić iz SRS RS 1.251 glas.

Blažo Vujović, kandidat SNSD-a na ovim izborima, dobio je gotovo 1.000 glasova više od svog prethodnika, ali je i to, ipak, bilo nedovoljno za pobedu.

Na drugoj strani, koalicija „Zajedno za Bileću" dobila je 400 glasova više nego što su kandidati SDS-a i SRS RS-a osvojili na lokalnim izborima 2008. godine.

press online - Ž. MARKOVIĆ 

_____


Iako je Dodik u Bileći prijetio, ucjenjivao, podmićivao i varao, SNSD je u tom hercegovačkom gradu zabilježio prvi izborni poraz od 2006. godine. Upućeni kažu da je Bileća bila lakmus papir za oktobarske izbore

Na prijevremenim izborima za načelnika opštine Bileća, Dragan Babić, kandidat koalicije "Zajedno za Bileću", koju čine SDS, PDP i SRS RS, pobijedio je kandidata SNSD-a, Blažu Vujovića...

Na 27 stalnih i dva mobilna biračka mjesta izašlo je oko 7500 od 9800 registrovanih birača. Prema prvim rezultatima do kojih je Žurnal došao, Babić je pobijedio sa više od 700 glasova razlike. Nakon dvije ubjedljive pobjede SNSD-a na parlamentarnim izborima 2006. i lokalnim 2008. godine, ovo je prvi poraz vladajućeg SNSD-a na izborima u Republici Srpskoj.

VATROM NA PLAKATE: Zajedno sa vodenom stihijom koja je hladnih januarskih dana stigla u bilećka sela i skoro do krova poplavila 80-ak domaćinstava, stizali su u ovu siromašnu hercegovačku opštinu i politički emisari dva suprotstavljena tabora. Proteklih dana vođena je prljava izborna kampanja koja je po mnogo čemu ličila na pravi mali politički rat, na momente prelazeći i u otvorene sukobe. Pao je i fizički obračun između Šešeljevih radikala koji su “pukli” tokom kampanje i podijelili se u dvije struje, kako bi svako podržao svog favorita.

Bileća je nekada imala 4000 zaposlenih, a danas svega 1000 radnika i to je najveći problem u ovoj opštini. Otvaranje radnih mjesta, obnova i izgradnja infrastrukture i povratak mladih, najvažniji su zadaci koji stoje pred budućim načelnikom. Uz to, ovi izbori, iako lokalni, imaju mnogo više od simboličnog značaja za oba politička bloka koji su se borili za vlast, što se vidjelo i po javnim nastupima u kojima su se daleko više sučeljavali stranački lideri, nego dvojica kandidata. Pobjeda opozicije u Bileći mogla bi imati velikog odjeka na raspoloženje birača na jesenjim izborima, čiji je značaj, na njemu svojstven način, potvrdio i sam Milorad Dodik u obraćanju na završnom mitingu SNSD-a.

- Ovo nisu samo izbori za Bileću, ovo su izbori koji će odrediti buduće korake ovde u RS. Ako porazimo, a ovde se borimo protiv onih iz OHR-a, dakle broj 2 je ovdje lično OHR, Sulejmana Tihića, Harisa Silajdžića. A najbolji znak da je to tako je onaj Krsmanović.

Samo tri dana nakon što je u centru grada postavljen bilbord sa likom kandidata koalicije “Zajedno za Bileću”, Dragana Babića, nepoznate osobe su ga 22. januara polile benzinom i zapalile, što je dodatno pojačalo tenzije u gradiću na jugu Hercegovine. Ni ovo, kao ni naknadne prijetnje koje su građanima upućivali funkcioneri SNSD-a koji su svi listom pohitali u Bileću da podrže Blažu Vujovića, nije našlo mjesta u medijima u Republici Srpskoj, barem ne u onima koji su bliski entitetskim vlastima. Tako je prenesena izjava generalnog sekretara CIK BiH Božice Ban, koja je po završetku kampanje rekla da nije bilo većih problema i izrazila nadu da će se politički subjekti koji učestvuju u izborima pridržavati zakona.

- Jedino problem koji smo imali jeste to što je Opštinska izborna komisija Bileća došla u situciju da mora mijenjati odluku o imenovanju biračkih odbora obzirom da su neki članovi odustali, rekla je Banova.

Ovo odustajanje pojedinih članova biračkih odbora, koji zarad jedne dnevnice nisu željeli da imaju problema sa nabrijanim stranačkim aktivistima, očito nije nikog zabrinulo.

Već prvog dana kampanje, u Bileću je došao i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je Bilećane podsjetio da je njegova Vlada do sada obezbijedila 12 miliona maraka za razvojne investicije u ovoj opštini, i da će takva saradnja biti nastavljena, ako ostane SNSD-ova lokalna vlast.

- Bilećani treba da znaju da nema razvoja bez saradnje sa Vladom, a da je saradnja moguća preko Blaža Vujovića, Radovana Vukovića (poslanik SNSD u NSRS) i drugih ljudi sa kojima ja već sarađujem. Ako se opredijele za Mihaljičinog kandidata, saradnja sa Vladom neće biti dobra, poručio je Dodik, najavljujući izgradnju gradskog kolektora, usput napominjući da će tender biti otvoren 24. januara (na dan izbora).

Dodik nije zaboravio da pomene i kako je kao mladić proveo šest mjeseci u Bileći u čuvenoj Školi rezervnih oficira, kao i da je Bileća jako propala u poslijeratnom periodu zahvaljujući onima koji su vladali skoro dvije decenije.

Uslijedila su podsjećanja šta je sve entitetska vlast učinila za Bileću: obnova sportske dvorane i škole, obezbijeđen novac za asfaltiranje dijela regionalnog puta za Ljubinje, a posebno je potencirano 200 hiljada maraka za pokretanje proizvodnje u fabrici “Kovnica” i prijem novih 40 radnika, ali je obećano i dodatnih milion maraka za asfaltiranje lokalnih i seoskih puteva.

Ni opoziciona koalicija “Zajedno za Bileću” nije mazila aktuelnu vlast, pa je na izbornim tribinama podsjetila građane da je premijer Milorad Dodik po dolasku na vlast 2006. u entitetskoj kasi zatekao 90 miliona maraka, a da je ona danas i nakon prodaje Telekoma i NIRS-a, poluprazna. Kroz Bileću su prodefilovali svi opozicioni lideri - Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Milanko Mihajlica, ali i veći broj stranačkih prvaka i narodnih poslanika iz ovih stranaka.

Potpredsjednik SDS-a i narodni poslanik iz Gacka Vukota Govedarica SNSD-ovu vlast je nazvao bahatom, bezobzirnom i kriminalnom, koja vodi računa samo o svojim interesima, porodici, finansijerima i drugima koji su joj bliski. On je rekao da u RS vlada mafija i organizovani kriminal, da su korumpirani policajci, sudije, tužioci, ministri i drugi državni službenici.

- Ova vlast predvođena laktaškim voždom i SNSD-om je bahata i osiona, ali to narod zna i zato će oni da izgube na ovim, ali i na narednim parlamentarnim izborima u oktobru, poručio je Vukota Bilećanima.

Špirić otvara seoski vodovod

Koliko su izbori u Bileći važni za SNSD pokazuje i dolazak predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića na otvaranje seoskog vodovoda u Mirilovićima, za koji je Vlada RS izdvojila 300, a opština Bileća 127 hiljada maraka. Bolje rečeno, premijerno ukazivanje državnog premijera, koji, da izbora nije bilo, vjerovatno nikada ne bi ni zavirio u ovu hercegovačku varoš, poznatu starijim generacijama po kasarni ŠRO JNA i Bilećkom jezeru. Interesantno je da je vodovod u Mirilovićima, selu od 40 domaćinstava, udaljenom od Bileće desetak kilometara, završen u rekordnom roku od četiri mjeseca. U presijecanju vrpce Špiriću je asistirao resorni ministar Vlade RS, Hercegovac Radivoje Bratić i SNSD-ov narodni poslanik iz Bileće Radovan Vuković. Visoka delegacija nije propustila priliku da Bilećane upozori da ovaj posao ne bi ni bio realizovan “da nije bilo dobre saradnje lokalne uprave i Vlade”.

- Treba da znate da samo dobra saradnja opštinske i republičke vlasti može da donese rezultate. Ja se nadam da će Bileća i u narednom periodu imati dobru saradnju sa Vladom, rekao je Špirić pred stotinjak okupljenih mještana.

Njegovo obraćanje pretvorilo se u predizborni skup podrške Blažu Vujoviću, kandidatu SNSD-a za načelnika opštine Bileća.

- Ukoliko Blažo ne pobijedi na ovim izborima, biće to prazan hod za Bileću i sve njene građane. Ova elementarna nepogoda (poplavljeno 80 domaćinstava) trajala je samo tri dana, pa je nanijela veliku štetu, a treba razmisliti da na izborima ne bude elementarna nepogoda koja bi trajala četiri godine - upozorio je Špirić.

Sasvim jasna poruka Bilećanima, čiji bi eho trebalo da odzvanja do oktobarskih parlamentarnih izbora.

Najfrapantniji primjer predizborne stranačke manipulacije u režiji SNSD-ovog ministra unutrašnjih poslova RS, Stanislava Čađe, odigrao se u završnici kampanje. Naime, Čađo je Vatrogasnoj jedinici u Bileći uručio alat za brze intervencije i izvlačenje unesrećenih iz vozila prilikom teških saobraćajnih nesreća, čija je vrijednost oko 21.000 KM. Donaciju MUP-a RS uručio je komandiru Vatrogasne jedinice u Bileći Radomiru Radmiloviću i poželio mu da imaju što manje takvih intervencija, a ukoliko ih i bude, da unesrećenima budu od pomoći.

Cirkus je nastao kada je opozicioni tabor od bilećkih vatrogasaca saznao da je aparat ubrzo odnesen put Trebinja i završio u tamošnjoj vatrogasnoj jedinici kojoj je i bio namijenjen. Kada su novinari “pritisnuli” komandira vatrogasaca, on je potvrdio da je aparat koji je “svečano uručen” tokom kampanje, odnesen u Trebinje.

- Znate, mi ćemo nabaviti aparat, tek je raspisan tender, priznao je Radmilović prevaru, nemajući kud.

Narednog dana, u Bileću je, po ko zna koji put u kampanji, došao premijer RS Milorad Dodik, koji, navodno, o svemu tome nije znao ništa.

- Ja pojma nemam o tome, ne znam odakle vam te informacije, ne verujem da je Čađo tako neozbiljan, rekao je Dodik.

Komentar antiesenesdeovski nastrojenih Bilećanaca nakon ovog događaja bio je: Ni manjeg čovjeka, ni veće prevare!

Izbori za načelnika opštine, čiji će mandat trajati tek dvije i po godine, ovdje imaju sporednu ulogu. U Bileći su se odmjeravale snage za veliku oktobarsku arenu i odsudnu političku utakmicu između SNSD-a, čiji lider svoj rejting u javnosti, poljuljan nakon pokretanja istrage za višemilionsku štetu nanesenu budžetu RS prilikom izgradnje administrativnog centra Vlade RS i autoputa Gradiška-Banja Luka, održava kupovinom medijske naklonosti, najavom brojnih graditeljskih poduhvata i referenduma, i opozicije koja polako zbija svoje redove.

Pobjednik na prijevremenim izborima u Bileći imaće obavezu da ispuni bar dio datih obećanja do oktobra, ali i priliku da ovu pobjedu politički kapitalizuje narednih mjeseci, tokom kojih su mogući brojni obrti na ustalasanoj političkoj sceni Republike Srpske. Opozicija je ovom pobjedom dobila zamah, koji, ako ga uspije doržati, može ozbiljno ugroziti poljuljani rejting SNSD-ove izborne mašinerije koja je pala na izbornoj probi u Bileći.

Bilećani će moći da predahnu do jeseni i naredne izborne kampanje, ali će šira javnost još dugo slušati pobjedničke talambase sa hercegovačkog krša. To je ono za šta su se protivnici i borili.

(zurnal.info-Željko Raljić)

Komentarišite vijest