Svečano obilježili krsnu slavu

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

139Tradicionalna svesrpska slava Sveti Sava posebno svečano proslavljena je u Bileći, zato što je to krsna slava opštine Bileća i Sabornog hrama Svetog Save.

Obilježavanje krsne slave počelo je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika Grigorije sa sveštenicima. Mnogo vjernika se okupilo u porti Sabornog hrama da dočekaju vladiku i u miru i ljubavi proslave ovaj divan praznik...

U 12 časova, po tradicionalnom srpskom običaju, u prostorijama opštine obavljeno je lomljenje slavskog kolača.

Vladika Grigorije je, uz prigodnu zdravicu, čestitao slavu svim građanima Bileće, a novom načelniku Draganu Babiću poželio puno sreće u daljem radu jer, kako je rekao, "sa ovom funkcijom čeka ga težak posao".

Novoizabrani načelnik opštine Bileća Dragan Babić poželio je Bilećanima puno zdravlja, blagostanja i ljubavi, a o planovima i radu koji ga čeka rekao je: "Kako radio, tako mi Bog pomogao".

U prostorijama Doma kulture u Bileći predsjednik Skupštine opštine Bileća Ljubo Vuković je uručio povelje grada. Na svečanoj sjednici predloženo je da se za 2009. godinu dodijele dvije povelje i odlučeno da nosioci povelje opštine Bileća za 2009. godinu budu ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radivoje Bratić i Civilna zaštita Bileće. U ime Civilne zaštite priznanje je primio načelnik Štaba Ratko Vujović, a u ime ministra Bratića njegov izaslanik Branko Čolić.

Slavlju su prisustvovali odbornici Skupštine opštine Bileća, predstavnici opštinske vlasti, narodni poslanik Radovan Vuković, načelnici susjednih opština i brojni gosti.

Svetosavsko druženje nastavljeno je uz slavski ručak, a završeno Svetosavskom akademijom i kulturno-umjetničkim programom u kojem su učestvovali hor "Tribunija" iz Trebinja, prvak Narodnog pozorišta Ljubomir Tadić, dramski umjetnik Vesna Pavlović, narodni guslari i učenici osnovnih i srednjih škola.

Jelena Mihić / Glas Srpske

Komentarišite vijest