Poplavljene kuće još nedostupne

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Većina stanovništva bilečkih naselja Јezerine i Plužine, koja su početkom januara poplavljena, i dalje su smješteni kod rodbine i komšija i, za sada, je njihov povratak u kuće neizvjestan, potvrdio je predsjednik Opštinskog štaba Civilne zaštite Ratko Vujović.

Iako se voda povukla prije petnaestak dana, kaže Vujović, od dvadesetak domaćinstava čije kuće su u potpunosti bile poplavljene, vratilo se osam i to onih kod kojih su bila manja oštećenja ili su poplavili pomoćni objekti...

On je naglasio da je otežavajuća okolnost što je zimski period sa veoma niskim temperaturama, pa se poplavljene kuće ne mogu isušivati, što još više doprinosi njihovom propadanju.

Predsjednik Opštinske komisije za procjenu štete Neđo Nosović potvrdio je Srni da je Komisija, koju čine predstavnici opštine i Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), pregledala pojedinačno svaki objekat na terenu i uzela podatke, te je u toku obrada podataka i utvrđivanje nominalne vrijednosti.

"Činjenica je da su štete velike i da je dosta objekata znatno oštećeno, jer je voda danima bila u unutrašnjosti gdje se nalazio i namještaj i svi drugi uređaji, tako da je voda za jedan dan uništila sve ono što su ljudi godinama stvarali", naglasio je Nosović.

Prema njegovim riječima, za petnaestak dana bi trebalo da budu poznata kompletna oštećenja nakon čega se zapisnik upućuje Skupštini i Vladi RS na usvajanje.

Nosović je dodao da se u međuvremenu za procjenu štete prijavio i jedan broj domaćinstava, koji to prvobitno nisu učinili, a čiji su podrumi i drugi pomoćni objekti bili polavljeni, tako da je u obradi 37 domaćinstava.

Zamjenik načelnika opštine Bileća Dušan Vujović kaže da Opština plaća stanarinu za one koji se nisu vratili u svoje domove i da će to činiti sve dok se ne steknu uslovi za njihov povratak ili se ne nađe neko drugo rješenje.

Prema njegovim riječima, ovom stanovništvu je do sada u nekoliko navrata uručivana pomoć u hrani, higijenskim sredstvima, odjeći i knjigama, a ovih dana treba da počene i podjela pomoći iz Republičkih materijalnih rezervi, koju će dijeliti Centar za socijalni rad i Crveni krst.

On podsjeća da je od 100.000 KM, koliko je Vlada RS nedovno odobrila kao pomoć stanovništvu ugroženom od poplava, podijeljeno već 80.000 i to po prioritetima kako su domaćinstva između sebe odlučila.

U bilećkim naseljima Јezerine i Plužine podzemne vode stvorile su jezero čija je dubina na pojediniom mjestima bila i do deset metara, a među potopljenim kućama bilo je i dvospratnica koje su do krova bile pod vodom.

Đ.V. RTRS

Komentarišite vijest