Sve više mladih obolijeva od raka

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

Na području Istočne Hercegovine u posljednje vrijeme bilježi se znatan porast svih vrsta karcinoma, a najzastupljeniji su karcinomi pluća, dojke, mokraćne bešike i debelog crijeva. Starosna granica se stalno spušta, pa od karcinoma u ovoj regiji ima oboljelih i u ranim tridesetim godinama.

Ovo je istakla načelnica Onkološkog odjeljenja Opšte bolnice Trebinje Ljubica Miljanović...

Prema njenim riječima, samo u posljednjih mjesec dana dijagnostifikovana su četiri slučaja karcinoma pluća, koji je među najpodmuklijim vrstama karcinoma, odnosno simptomi se jave kada je bolest već uznapredovala.

Miljanovićeva ističe da su redovni, godišnji kontrolni pregledi najbolja preventiva karcinoma, koji je u početnoj fazi izlječiv.

- Žene u čijim porodicama su zabilježeni slučajeva raka dojke, na primjer kod majke ili tetke po očevoj i majčinoj strani, sa preventivnim pregledima trebale bi početi još u dvadesetim godinama. Svim ženama, uz redovne samopreglede, preporučuju se godišnji ultrazvučni pregledi dojki do 40. godine, a poslije mamografski pregledi - istakla je Miljanovićeva.

Ona je dodala da se kao preventiva za rak debelog crijeva, godišnje preporučuje testiranje na takozvano okultno krvarenje.

- Kao preventiva raku pluća preporučuje se da se pacijenti na prve simptome, uporan kašalj, probadanje, iskašljavanje krvi, odmah jave ljekaru, kako se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme - istakla je Miljanovićeva.

Odjeljenje

Doktorka Miljanović ističe da se na Onkološkom odjeljenju Opšte bolnice Trebinje, od decembra 2006. godine, kada je formirano, liječe pacijenti iz cijele regije, a u timu ovog odjeljenja su i sestre koje su prošle specijalnu obuku u Foči i Banjoj Luci.

Ratomir Mijanović / Glas Srpske

Komentarišite vijest