Rušenje Dodika

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Nakon što je u Bileći pobijedila udružena opozicija u RS, koja je podržala kandidata Srpske radikalne stranke RS Milenka Mihajlicu, ovaj se stranački lider upire i nogama i rukama da sačuva ovo međustranačko jedinstvo do oktobra 2010. godine. Nije čudno što Mihajlica insistira na ovakvim prijedlozima jer stranka sa dva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske samo uz pomoć nekoliko partija može doći do komadića vlasti i ponekog mandata...

Čudno je što stranke koje mnogo bolje kotiraju u NS RS idu u prijevremeno stranačko zbližavanje sa partijama sa kojima nemaju ni najmanje sličnosti. Da niko ne priča o stranačkim programima potvrdili su izbori za načelnika opštine Bileća. Nepominjanje stranačkih programa manje je bitno od očigledne pojave da se u BiH izgubila razlika između centra, ljevice i desnice.

Najbolje bi bilo da stranke na opšte izbore izađu kao plavi, žuti, crveni, zeleni, ljubičasti, pa da se narod odluči za omiljenu boju jer svi nude sve i niko ne nudi ništa. Mihajlica prijeti nokautima, krošeima i aperkatima, dok ga predsjednik SNSD-a Milorad Dodik vidi, ublaženo rečeno, kao nedoraslog političara koji nosi "dječji broj cipela". Odnekud je vaskrsnuo i Mirko Blagojević, donekadašnji Mihajličin stranački kolega, pa se prislonio uz Dodikov blok. Prije nekoliko godina ovo bi bila vijest za rubriku vjerovali ili ne. Partija demokratskog progresa, na čelu sa doktorom ekonomskih nauka Mladenom Ivanićem, bivšim ministrom inostranih poslova, insistira na ekonomskim temama, a kalkulišu sa opozicionim partijama koje su privredu RS "dovele u ravan" mnogo prije dolaska na vlast SNSD-a.

Vladajući SNSD, uz nekoliko manjih stranaka koje ih tradicionalno podržavaju, bespotrebno koketira s ostacima stranke koja postoji samo zato što Blagojevića još neko prepozna u javnosti.

Ukoliko se iko u ovim partijama bavi analitikom trebalo bi im biti jasno s kim se može, a s kim ne može slikati, a ne ulaziti u ozbiljne dogovore. Na ovakav način opozicija će se okupiti oko programa koji se svodi na jednu rečenicu: Srušiti s vlasti Dodika i njegov SNSD. Dodikov blok program može se zasnivati na lovorikama stare slave ukoliko nisu izvukli pouku iz Bileće. Ako SNSD ne obuzda opštinske partijske vođe koji mašu Dodikovim imenom i kada im dođu inkasanti da naplate račun za struju, Bileća bi se vrlo lako mogla ponoviti i u oktobru. Revizija članstva od 2006. naovamo bila bi mudar potez za SNSD tek da se vidi koliko je lokalnih moćnika presvuklo dres SDS-a i drugih stranaka kada su se naprasno priklonili vladajućoj partiji.

Za dobar dio opštinskih organizacija SNSD-a jedini program je njihov lider i rad Vlade RS, pa misle da je to dovoljno da vedre i oblače po lokalnim zajednicama. Upravo ove lokalne kadrovske greške aduti su opoziciji da imaju program sa samo jednom rečenicom. Združena opozicija trebalo bi da pogleda koliko mandata koja stranka ima u NS RS, pa će im valjda biti jasno da duplo veći broj mandata od njih dobiju stranke iz Federacije BiH. Kada se združeni nakon izbora razdruže zbog kadrovskih rješenja, nestaće i te nategnute skupštinske većine. Od silne koalicijske šume niko ne vidi stablo.

Nataša Krsman / Nezavisne

Komentarišite vijest