Protest sadašnjih i bivših radnika

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

bileca-kovnicaU krugu zgrade nekada velike Fabrike otkovaka i armatura „Kovnica" u Bileći, 100 sadašnjih i 50 bivših radnika ove fabrike organizovali su protestni skup.

"Kovnica" je prije rata imala oko 900 radnika, a zaposleni su imali veoma povoljne uslove za rad. Plate su bile dobre, a mogli su da riješe i stambeno pitanje. Sa ratom, to se sve promijenilo...

Novi vlasnik fabrike je Branko Vučković iz Travnika.

Prema riječima okupljenih, većinski vlasnik Branko Vučković je obećao da će kupovinom "Kovnice" preuzeti i njene obaveze.

- Obavezao se da će izmiriti sve zaostale dugove prema radnicima, da ne može mijenjati djelatnost preduzeća i njegovo premještanje u roku od pet godina. Ali, od toga što je u ugovoru potpisao nije ispunio ništa, osim što je isplatio akcije po dogovorenoj cijeni - tvrde radnici.

Radnici nisu imali nikakve prilike da razgovaraju sa vlasnikom i da zatraže svoja prava pa su bili prinuđeni na protestni skup.

- Dok je ovdje bio direktor Ratko Milićević nešto se i radilo, isplaćivale su se plate, a sada više ništa. Mi penzioneri se bunimo, jer nam nisu uplaćena primanja od tri do 12 godina. Do sada nam to nije uticalo na visinu penzija, ali po novom zakonu zbog toga nam se mnogo umanjuju penzije - ističe penzionerka i bivša radnica Mara Salatić.

Penzioner Novak Radovanović govorio je o istom problemu i dodao da od 1996. do 2010. godine radnicima i penzionerima Vučković duguje četiri miliona, a ne kako vlasnikovi "papiri pokazuju" 372.000 maraka.

Dragoljub Brčić je radnik "Kovnice" od 1977. godine i kaže da nemaju posla, a platu nisu primili već sedam mjeseci.

Inženjer Jošo Radović tvrdi da je jedino rješenje za pokretanje proizvodnje kupovina termičke peći.

"Kovnica" trenutno ima oko 100 zaposlenih radnika. Na ovom prvom protestnom skupu, za koji kažu da je samo upozorenje, pridružilo im se još 50-ak bivših radnika.

Bez plate i osiguranja

Kako bi iskoristio povoljnosti kredita i povlastice na nove radnike, Branko Vučković je prošle godine zaposlio deset novih radnika koji do danas nisu primili nijednu platu. Jedan od njih je Miodrag Jokanović, koji kaže da mu radni staž nije uplaćen, dolazi na posao, nije prijavljen i nema osiguranje.

Jelena Mihić / Glas Srpske

Komentarišite vijest