Uzete prve matične ćelije

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 

Na Ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice Trebinje prvi put je uzeta krv za matične ćelije iz pupčane vrpce novorođene bebe.

Prema riječima načelnika Ginekološko-akušerskog odjeljenja primarijusa Branislava Kozića, ćelije koje se prilikom rođenja djeteta izvlače iz pupčane vrpce i čuvaju se uz pomoć specijalne krio-metode, uskoro će moći da spase živote milionima ljudi širom planete...

- Uz pomoć matičnih ćelija liječi se poremećaj krvi, metabolizma, imuniteta i slično, odnosno više od 75 teških i donedavno neizlječivih bolesti, gdje prvenstveno mislimo na leukemiju. Ova metoda u svijetu je zaživjela još 1998. godine - rekao je Kozić.

On dodaje da je proces prikupljanja matičnih ćelija potpuno bezbolan i bezopasan, jer se matične ćelije uzimaju odmah po rođenju djeteta, a naučnici su utvrdili da čak četiri generacije jedne porodice mogu da se liječe matičnim ćelijama novorođenčeta.

- Matične ćelije će se sistemom krio-rezervacije, odnosno zamrzavanjem na minus 180 stepeni Celzijevih, čuvati dvadeset godina.

Čuvanje ćelija je od skoro dostupno u bolnicama širom BIH, cijena čuvanja i svi dodatni uračunati troškovi su oko 2 000 €. Prvi bračni par u Hercegovini koji se odlučio na "Čuvanje matičnih ćelija" je porodica Milošević (Darko) iz Bileće.

autor: P.M. / , DA, BI

Komentarišite vijest