Bilećani zahtjevaju više

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Način raspodele sredstava od hidroakumulacija na opštine koje ostvaruju pravo na naknadu po osnovu potopljenog zemljišta, posle višegodišnje primene, opet postaje sporan. Vetrovi koji u poslednje vreme duvaju iz Bileće nagoveštavaju ponovno otvaranje tog pitanja.
Ukoliko izostane rešenje koje će jednako zadovoljiti obe strane, bez pobednika i nadmudrenih, neki su mišljenja da bi novac od hidroakumulacija mogao postati „ozbiljna jabuka razdora u budućim međukomšijskim odnosima“...

Dok su u Trebinju „uzdržani i oprezni“, u susednoj Bileći se sve glasnije negoduje. Jedinstveni su i pozicija i opozicija u traženju - „pravičnog“ raspoređivanja tih para. Njihovom dosadašnjom raspodelom su, tvrde, od 2003. do danas, „oštećeni za blizu šest miliona maraka“.
- To je bilećki parlament zvanično zatražio od Narodne skupštine Republike Srpske - kaže narodni poslanik iz tog kraja Radovan Vuković, naglašavajući: - Više od dve trećine ukupne površine hidroakumulacije, iz koje objekti Hidroelektrana na Trebišnjici koriste vodu, nalazi se na teritoriji opštine Bileća, ali je iznos sredstava, u odnosu na onaj koji ostvaruje komšijsko Trebinje, više nego mizeran. Okosnica zahteva jeste novi model raspodele tog novca, zasnovan na autentičnom tumačenju Zakona o naknadama od korišćenja prirodnih resursa, u svrhu proizvodnje električne energije. Konsultovali smo stručnjake iz oblasti prava i zaključili da je taj zakon uredan, jasan i decidiran i da će njegova implementacija omogućiti pravedniju i pravičniju raspodelu naknada. Do sada je njegovim krivim tumačenjem nanesena velika šteta Bileći.
Oštre reči i optužbe, uglavnom, su adresirane na HET, koji je, kako se moglo čuti na jednom od zasedanja bilećke SO, postojećim načinom obračunavanja i raspodele naknada - u privilegovan položaj stavio „svoju“ opštinu, Trebinje, i „stručno“ prevario Bileću. Kvadrat potopljenog zemljišta Bileći se plaća šest, a Trebinju čak 47 feninga!
Naš sagovornik izražava sumnju u pravičnost formule po kojoj HET na „nekakav čudan način“ obračunava naknade opštinama.
- Sistem HET se svuda tretira kao jedinstvena tehnološka celina, osim po pitanju ovih naknada, kad se proizvodni bilans razdvaja na pojedinačne proizvodne objekte u sistemu. Uz sve to, potpuno nelogično se marginalizuje potencijal, najveće u sistemu, hidroakumulacije Bileća i njen uticaj nizvodno od Grančareva - kategoričan je narodni poslanik Vuković.
Raspodela pomenutih sredstava po važećim uputstvima, za koje kaže da „ne zna uopšte kako je do njih došlo“ neprihvatljiva je i za Radomira Tabakovića, člana Komisije koju je na vanrednom zasedanju, Skupština opštine Bileća zadužila da vodi brigu o pokrenutoj inicijativi.
- Ranije je postojala fiksna cena kvadrata, a od 2003. visina naknada vezana je za proizvodnju, da bi HET u slučaju hidrološki nepovoljne godine mogao da se zaštiti od fiksne obaveze. Nije sporno da se visina naknada obračunava na osnovu proizvedenih kilovata, ali se sistem hidroelektrana mora posmatrati kao jedinstvena celina, što on i jeste, pa da se na osnovu ukupne proizvodnje svih objekata u sistemu izdvaja naknada za potopljeno zemljište. Cena kvadrata bi tada u svim opštinama bila ista - naglašava Tabaković.
U Hidroelektranama na Trebišnjici tvrde da su neosnovane i neprimerene optužbe da „potkradaju“ Bileću. Kažu da se u svom radu „stručno pridržavaju preporuka nadležnog ministarstva i odgovarajuće zakonske regulative u toj oblasti“, te je postojeći način raspodele „rezultat stručnog pristupa problemu“. Ipak, o eventualnim sporovima, kažu, „ponovo se može razgovarati, kako bi se došlo do opšteprihvaćenog rešenja“.

NENAMENSKI
NOVAC od naknade za potopljeno zemljište nenamenski se trošio i u susednom Trebinju.
- Nažalost, umesto u proizvodnju i otvaranje novih radnih mesta, ta sredstva su često nenamenski trošena - konstatovano je u odborničkom klubu „Centar“ trebinjskog parlamenta.

ZLOUPOTREBLjENA SREDSTVA
NA prvoj sednici lokalnog parlamenta posle izbora novog prvog čoveka Bileće, na kojoj je razgovarano o kreditnim sredstvima dobijenim po osnovu naknade za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, čulo se kako su te pare zloupotrebljene i zatraženo je pronalaženje krivca.
Javnost do danas nije upoznata šta je tim povodom urađeno.

 

Radivoje GUTIĆ / Večernje Novosti

Komentarišite vijest