Napokon kanalizacija

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Bileća će konačno dobiti kanalizacioni kolektor i prečistač otpadnih i fekalnih voda,na čiju izgradnju se čeka više od četrdeset godina.Realizacija tog projekta,za koji je novac već obezbjeđen,predviđena je u dvije faze. U prvoj će se graditi centralni sistem otpadnih voda,čija je vrijednost procijenjena na 1.800.000 konvertibilnih maraka.

Prema projektu, ta faza predviđa nicanje glavnog cevovoda kroz urbani dio Bileće do južnog ulaza u grad,čime će se stvoriti uslovi za usmjeravanje otpadnih,fekalnih i oborinskih voda u jedan cjevovod...

Te vode su se,neuređenim i nerijetko improvizovanim kanalima, decenijama nekontolisano slivale u Bilećko jezero,jer je tek trideset odsto tamošnjih domaćinstava priključeno na kanalizacionu mrežu.

-Drugom fazom riješavaće se kanalizacioni sistem čitavog grada i prigradskih naselja,- veli načelnik opštine Bileća,Dragan Babić.

Vrijednost cijelog projekta procijenjena je na 8.100.000 KM.Polovinu potrebnog novca izdvojiće Hidroelektrane na Trebišnjici, a drugu polovinu Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i bilećka opština.

Projekat priključenja na kanalizacioni mrežu gradskog područja uradila je jedna austrijska firma.Bude li procedura ispoštovana,prvi radovi na centralnom cjevovodu trebali bi da starturuju krajem ove ili početkom naredne godine.

Milan Stanić / TrebinjeDanas.com

Komentarišite vijest