Bilećani neće cementaru

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Više od 550 stanovnika bilećkih sela potpisalo je peticiju protiv izgradnje cementare u mjestu Krivača, dvanaest kilometara udaljenom od centra ovoga grada, pored magistralnog puta koji vodi prema Gacku.

"Planirana izgradnja cementare na ovim prostorima nije put oživljavanja posrnule bilećke privrede, već siguran put ka uništenju zdrave životne sredine. Ne postoji ekološka cementara i po svim dosadašnjih procjenama takav objekat bi ovde nanio samo štetu.To narod neće dozvoliti", kategoričan je Nenad Vukoje, vlasnik mljekare „Pađeni“...

Prof. Rajko Gnjato sličnog je mišljenja.
„Dio aktuelne vlasti Bileće na gradnju cementare gleda kao na spas za 40 do 50 očajnika koji čekaju posao. A od proizvodnje zdrave hrane ,na području gdje bi ona trebala da nikne,živi pet puta više ljudi. Njima bi cementara uzela sve što godinama stiču,“smatra prof. Rajko Gnjato.

Istovremeno,od čelnih ljudi Bileće se često može čuti da cementara „nikome neće nanijeti štetu“, a da će „koristi biti mnogo“.Po njima,ekološka zagađenost biće od jedan do dva miligrama po kubnom metru,a prema standardima EU dozvoljeno je 20 miligrama.

"Opština Bileća,sigurno,ne bi dozvolila gradnju nečega što bi štetilo stanovništvu i hercegovačkom agraru. Riječ je o ozbiljnoj italijanskoj kompaniji koja ništa ne radi bez potrebnih ekoloških sertifikata", rečeno je u Opštini Bileća.

BILEĆAinfo nezvanično saznaje da postoji velika mogućnost da se cementara premjesti na drugu lokaciju, ali da i dalje ostane u krugu opštine. Moguća lokacija je u blizini Drakuljice.

Milan Stanić / TrebinjeDanas.com

 

video iz 2009: Predstavnici firme "Kalme" objašnjavaju na Herceg TV da je cementara u potpunosti ekološka.

 

Komentarišite vijest