Požar na Viduši već sedmi dan ne jenjava

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

KIŠA U PONEDJELJAK VEČE JE UGASILA SVE AKTIVNE POŽARE NA TERITORIJI ISTOČNE HERCEGOVINE !

Požar na planini Viduša između opština Trebinje, Ljubinje i Bileća već sedmi dan ne jenjava, pa se u toku dana očekuje dejstvo helikoptera kako bi se vatra stavila pod kontolu i spriječio njen dublji ulazak u visoku šumu, potvrdio je Srni direktor trebinjskog Centra za gazdovanje kršom Branko Tasovac.

Vatrogasci su juče uspjeli da djelimično lokalizuju požar, koji se u subotu po podne rasplamsao i zahvatio visoku šumu...

Prema njegovim riječima, Republička uprava Civilne zaštite uputila je zahtjev Oružanim snagama BiH za ustupanje helikoptera koji bi pomogao u gašenju požara na ovoj planini koga je vrlo teško gasiti zbog nepristupačnog terena.

Tasovac kaže da je za sada linija požarišta oko 15 kilometara, da je vatra zahvatila oko 300 hektara niskog rastinja, suve trave i izdaničke šume, ali da je u ovim trenutcima teško procijeniti štetu koja je sigurno velika jer se radi o kvalitetnoj šumi, te da radnici Centra za gazdovanjem kršom, vatrogaci iz Bileće, Ljubinja i Lastve ulažu vanljudske napore kako bi spriječili da se vatra otme kontroli.

On ističe da učesnici u gašenju požara od cisterne sa vodom do požarišta vodu nose pješke od 15 minuta do sat vremena, te da dok vatru ugase na jednom, ona se pojavi na drugom kraku.
Uzrok požara je ljudski faktor. Trebinjski vatrogasci juče su ugasili tri požara koji su zahvatili nisko rastinje iznad sela Dubljani i Pridvorci, kao i na području Jasena, a sva tri su takođe posljedica ljudske nepažnje ili namjernog paljenja.

SRNA / EuroBlic / BInfo

Komentarišite vijest