Mitrović za "LA Times"

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
"Tokom najmračnijih godina balkanskih ratova, jedan srpski TV kanal uspeo je da se probije kroz tamu, makar to bilo i bezumnim programom". Tako počinje tekst o Željku Mitroviću u prestižnom časopisu "LA Times".

"Televizija Pink veselo je ignorisala dnevne ratne i političke vesti, i tako stekla veliku popularnost, a danas predstavlja jedno od najvećih medijskih carstva u regionu.U današnjoj, više demokratski orijentisanoj Srbiji, "Pink Media group" i njen energični, mladi vlasnik Željko Mitrović uspeli su ponovo da se probiju, zadobiju poštovanje i krenu ka proširenju"... Najnoviji projekat "Pinka" je filmski studio površine 42.000 kvadratnih metara, a Mitrović se nada da će, jeftinijom ponudom, na sebe skrenuti pažnju istočnoevropskih filmskih stvaralaca.

"Biće to jedan od najvećih studija u Evropi, i siguran sam da će ljudi dolaziti" samouveren je Mitrović.

On veruje da bi Srbija mogla da bude sledeća "velika destinacija" filmske produkcije, pošto su ranije jeftine zemlje, ulaskom u Evropsku uniju, morale da podignu cene rada.

"Bivši rokenrol gitarista, koji je svirao svuda po bivšoj Jugoslaviji, devedesetih se pridružio levičarskoj partiji Mirjane Marković, supruge pokojnog diktatora Slobodana Miloševića. Politička pozicija stekla mu je povlašćen status pri kupovini i izgradnji televizije Pink. Dobrovoljno je ponudio svoj medij kao glasilo režimu, uglavnom skrećući pažnju sa ozbiljnih sadržaja. Vladalo je mišljenje da Mitrović pokušava lakom muzikom, telenovelama i drugim eskapističkim sadržajima, da natera Srbe da ignorišu užase koje je njihova vlada činila" opisuje novinarka Trejsi Vilkinson.

"Mislio sam da bi to bio najsigurniji način da svoju televiziju odbranim od političkog uticaja. Da sam imao politički program, ne bih mogao da se odbranim od pritiska" izjavio je Mitrović.

"Sa padom Miloševića 2000. godine, Mitrović je započeo ličnu i profesionalnu transformaciju. Danas ne komentariše direktno državnu politiku, ali je jasno da misli da radikalni, anti-zapadni nacionalizam nije dobar za posao"

Carstvo "Pinka" uključuje televizijsku i radio produkciju, satelitsku televiziju, izdavačku kuću, marketing, pa čak i malu aviokompaniju. Program televizije, za razliku od prošlog perioda, uključuje emitovanje ozbiljnih vesti iz zemlje i sveta, pored uobičajene doze realiti šou emisija, sapunica i američkih serija.

"Zabava, muzika i biznis tri su najjača oružja za spajanje etničkih grupa bivše Jugoslavije" objasnio je Mitrović.

Poslednjih nedelja, Mitrović je, nakon više neuspelih pokušaja, kupio hrvatski kanal "Net", koji će biti osnova za program "Pink Hrvatska".

"Projekat studija "PFI" u Šimanovcima ispitaće Mitrovićev njuh za biznis."

On je za "LA Tajms" istakao da svaki put kada putuje u inostranstvo, mora da ubeđuje producente da je Srbija sada bezbedna zemlja, zaključuje Vilkinsonova.

Komentarišite vijest