I Srbi bi da lete u svemir! Što da ne...

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Muzički menadžer i trenutno direktor Akademije Operacija trijumf Saša Dragić voleo bi da leti u kosmos!

On se jedini, bar jedini javno, raspitivao o turističkim letovima za svemir, koji organizuje kompanija Virgin Galactic, a čiji je eskluzivni zastupnik za ex-Yu Osiječanin Zlatko Starčević.

"Kampanja je dosad urađena samo u Hrvatskoj, gde se prijavilo četiri osobe koje su zainteresovane za turistički let u svemir. Od početka sledeće godine, kada ćemo krenuti u ozbiljnu kampanju na srpskom tržištu, očekujem da će biti još veće interesovanje i u Srbiji", kaže Starčević za "24 sata".

U Hrvatskoj se za sada prijavilo četiri osobe zainteresovane za turistički let u svemir.

Starčević kaže da će u početku letovi biti organizovani jednom nedeljno, a kada program zaživi očekuje se da budu oranizovana i po dva putovanja dnevno.

Pripreme za put će trajati pet do sedam dana i održavaće se u pustinji Mohave u SAD, gde se nalazi i kosmodrom. Putnici će morati da osete bestežinsko stanje na simulatoru, ali i da prođu kroz psihološke pripreme. U letelicu može da stane šest putnika i dva pilota. Let traje četiri sata, a na visini od 400 kilometara letelica će se zaustaviti i određeno vreme će putnici imati priliku da borave u bestežinskom stanju i gledaju Zemlju.

"Cena leta je 200.000 dolara. Taj novac se može platiti odjednom ili na rate, s tim da će u rasporedu letenja prednost imati oni koji su celu sumu isplatili odjednom. Oni koji plaćaju na rate moraće čekaju dok ne isplate celokupnu sumu", kaže Starčević.

U svemir neće moći da putuju osobe sa srčanim tegobama i dijabetesom. Svako će proći lekarski pregled i konzilijum lekara će donositi definitivnu odluku o tome ko je sposoban za put. Svaki putnik će pre nego puta potpisivati da leti na sopstvenu odgovornost.

U letelici ima mesta za šest osoba, visina do koje se putuje je 400 kilometara. Na svaki put idu po dva pilota...Ovaj Osječanin koji živi u Češkoj kaže i da očekuje da će cena leta biti znatno niža. Prvo poletanje zakazano je za 2010. godinu, a prvi putnici biće Ričard Brenson, milijarder i vlasnik "Virdžin galaktika” i njegovi roditelji.

U anketi lista "24 sata" poznate ličnosti su odgovarale na pitanje da li bi kao turisti išli u svemir, a većina ne bi imala ništa protiv.

"Naravno da bih, ali to sebi finansijski, ipak ne mogu da priuštim. Voleo bih da odletim u svemir i u bestežinskom stanju posmatram Zemlju. Pogled je sigurno fantastičan", izjavio je muzičar Momčilo Bajagić.

Vlasnik "Komptrejda" Veselin Jevrosimović nijednog trenutka nema dilemu. "Odmah bih se prijavio. Nisam upoznat s komercijalnim letovima u svemir, ali imam dovoljno avanturističkog duha da pristanem na tako nešto".

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić pristaje na let u svemir ali pod jednim uslovom.
"Pristao bih na put u kosmos samo u slučaju ako bi mi dozvolili da ponesem fudbalsku loptu i kopačke, u suprotnom nikako".

Jedini koji je izrazio rezervu o ovoj avanturi je jedan političar. Dragan Marković-Palma ima prečih briga, ovozemaljskih. "O putu u svemir nisam razmišljao. Znate kakva je trenutna situacija u državi i zaista ne mogu o tome sada da pričam. Postoje mnogo važnije stvari o kojima razmišljam".

(MONDO)

Komentarišite vijest