Zavisnost od „Fejsa” liječi se godinu dana

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Svi mogu da se „navuku“, što pokazuje slučaj udovice (63), koja je došla iz inostranstva i nedeljama četovala s prijateljima na netu. Nije izlazila iz stana, pa su komšije pozvale policiju, misleći da je umrla - priča Radovanović.
On u razgovoru za „24 sata” ističe da su zavisnici češće muškarci nego žene. Prema njegovim rečima, smatra se da je čovek zavisan od momenta kada upotreba Fejsebuka više ne može da se kontroliše i kada postoji makar jedna posledica...

 - Zavisnici provode sve slobodno vreme ispred ekrana, potpuno nekontrolisano. Koriste ga i za vreme posla i zanemaruju svoje obaveze. Zbog toga popušta kvalitet posla ili, ako ne rade, onda zanemaruju učenje, prijatelje, interesovanja koja su pre imali, sve drugo ima za njih manji značaj. U ekstremnim slučajevima zanemaruje se i fizički izgled - kaže Radovanović.


Najbrojnija populacija koja koristi Fejsbuk u Srbiji ima oko 20 godina, mada i pripadnici starije generacije postaju zavisnici. Radovanović kaže da nove zavisnike u njegovu kliniku najčešće dovode zabrinute majke. Terapija za lečenje zavisnih od Fejsbuka, prema rečima Radovanovića, ne razlikuje se mnogo od terapija za druge vrste zavisnosti.


- U pitanju je klasična psihosocijalna terapija. Zavisnost od interneta je specifična po tome što se, dok traje lečenje, zavisnicima dozvoljava pristup internetu i jedino ne mogu da koriste ono od čega se leče, a to je u ogromnom broju slučajeva Fejsebuk - kaže Radovanović.
On ističe da tretman za lečenje ove vrste zavisnosti traje godinu dana, a isto kao i kod drugih bolesti zavisnosti, moguće je da se ponovo javi.

 

Warcraft najveća „navlaka” među igrama
„Ranije su najbrojniji bili zavisnici od igrica, a tek oko 15 odsto bilo je zavisno od interneta. Najveći broj zavisnih bio je navučen na ‘World of Warcraft’. Takve igrice su dovedene do savršenstva, na svaka dva meseca izlaze dopune, prave se likovi na koje ljudi mogu da projektuju svoje osobine”, kaže Radovanović. Kao najdrastičniji primer zavisnosti on navodi slučaj momka koji je hteo da izvrši samoubistvo skokom sa Brankovog mosta jer su mu roditelji zabranili da igra tu igricu.

Komentarišite vijest