Pazi koju fotku stavljaš na Facebook!

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Internet svet, manje ili više, svima nam je okupirao život. Zbog nedostatka vremena, možda i volje, komunikacija sa prijateljima i poznanicima se uglavnom odvija preko fiksnih i mobilnih telefona, SMS, mejlova, a u poslednje vreme i putem Facebook internet društvene mreže koju je 2004. osnovao jedan student.

Danas ova stranica ima više od 64 miliona aktivnih korisnika, koji svakodnevno svoje profile osvežavaju sa 14 miliona novih fotografija. Ako tek planirate da otvorite profil na "Fejsu" dobro razmislite koju sliku ćete staviti. Psiholozi mogu na osnovu nje da pročitaju vaš karakter, piše "Život plus".

Evo i kako...

Fotografija sa dečkom/devojkom
Želite da celom svetu stavite do znanja da ste veoma srećni i vrlo zaljubljeni. Da li je baš tako? Stručnjaci smatraju da osobe koje zaista uživaju u emotivnoj vezi ne haju za ostatak sveta. Naprotiv, svoju sreću čak žele i da sakriju od očiju javnosti, svesne da će u protivnom izazivati ljubomoru i zavist...

Sa svojim djetetom
Mlade majke u 95 odsto slučajeva poziraju sa bebom u naručju. To traje dok dijete ne napuni dvije,
tri godine, a potom se majke ponovo pojavljuju u singl varijanti. Britanski psiholog Aši Šaravi smatra da je to tipično za prvorotke, koje se u prvih nekoliko mjeseci u potpunosti identifikuju sa ulogom majke, ignorišući činjenicu da su istovremeno i žene, seks-simboli, da imaju karijeru. Zanimljivo je da sa detetom pozira tek svaki deseti otac.

Sa kućnim ljubimcem
Osobe koje su na profilu zakačile sliku sa svojim ljubimcem, ne šalju time poruku da vole životinje. Stručnjaci smatraju da oni zapravo pokazuju da umeju i hoće da brinu o nekome "sa dve noge" i da im
nedostaje ljubav partnera. Ovakve fotografije retko imaju oni koji su u braku ili u stabilnoj emotivnoj vezi.

Sa mnogo prijatelja
"Omiljen(a) sam u društvu i svi me vole" žele da poruče oni koji se u suštini osećaju prazno i neshvaćeno. Ali, voleli bi da to prikriju od očiju virtuelnog sveta.

Golišave fotografije
Ako vam je prva asocijacija na ovo atraktivna žena u kupaćem kostimu, varate se. Na "fejsu" je mnogo više golišavih muškaraca, obučenih samo u farmerke ili bermude, nego što je dama. Stručnjaci sve koji poziraju oskudno odeveni ocenjuju kao egzibicioniste, koji se javno hvale svojim izgledom, jer nemaju druge, jače adute.

Lepo izgledate (super sređeni, nasmejani)
Svaki čovek u dubini duše želi da pošalje lepu sliku o sebi, a najlakše će to da uradi ako se
sredi, lepo obuče, stane pred objektiv i ljubazno nasmeši. To možda deluje izveštačeno ali psiholozi smatraju da je to zdrav način da se dođe do suštinskog cilja.

Loše izgledate (namršteni, izobličenog lica)
Većina osoba pravi grimase na fotografijama. Mnogi to rade da bi izgledalo kao da su slike krajnje spontane, ali većina samo vapi za pažnjom, jer je u realnom životu nema dovoljno.

Na slikama je neko drugi, pejzaž ili crtež
Prema mišljenju psihologa, u pitanju su zatvorene osobe koje se istovremeno trude da sakriju
svoju intimu, ali bi i da se eksponiraju. Zbunjeni su, ne znaju tačno ko su i šta hoće od sebe i drugih. To može da bude samo jedna faza u životu.

Nema nikakve slike
NN lica su najčešće oni koje ne zanima virtuelna komunikacija i ne vole taj vid druženja, ali su ipak otvorili svoj profil. Čak 67 odsto ljudi u prvih nekoliko dana ili meseci ne želi da stave fotografiju na Facebook.. Odbijajući da stave sliku daju do znanja da imaju život i van virtuelnog sveta.

mts

Komentarišite vijest