Otkriven gen vječne mladosti

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 

Naučnici s američkog instituta P&G Beauty su otkrili gene koji su odgovorni za starenje kože i pojavu bora, i tako došli korak bliže ostvarenju snova mnogih, zadržavanju izgleda dvadesetogodišnjaka. U svojem istraživanju ekipa naučnika je otkrila grupu od 1.500 gena koji izazivaju prve znakove starenja.


Otkriće je revolucionarno, a sada će na temelju otkrivenih gena naučnici razrađivati formulu za kremu ili lijek koja će čovjeku omogućiti vječni mladenački izgled. Prema riječima dr. Jaya Tiesmana, voditelja istraživačkoga tima, otkrivene skupine gena djeluju na ljudsko starenje na osam različitih načina, a svaki od tih načina je nadziran od druge skupine gena, prenosi TopNews...

Naučnici su takođe potvrdili da je za održavanje kože mladom najvažnije njena hidratacija. Sa starenjem geni koji nadziru održavanje kože vlažnom stare i usporavaju svoj rad, te se koža počinje suziti i nastaju bore. Tokom istraživanja je dokazano i da oko 700 gena nadzire vlažnost kože te da je njih, s godinama, važno probuditi. Važnu ulogu u održavanju mladenačkoga izgleda ima i kolagen koji kožu održava čvrstom i elastičnom. Starenjem se kolagen raspada pa koža postaje sve manje elastična.

Doktor Tiesman je na kraju ipak savjetovao svima izbjegavanje stresa, zdravu prehranu, unošenje dovoljnih količina vode i bavljenje sportom, jer se krema za održavanje mladenačkoga izgleda neće baš tako brzo naći u apotekama, ali do 2015 bi se trebala naći u komercijalnoj upotrebi.

BINFO

Komentarišite vijest