Napadi na Srbe, Delije drže na granici

Štampa PDF
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Navijačke tenzije koje su stvorene prethodnih dana u vezi sa mečom Aris - Zvezda kulminirale su već u sredu uveče na najružniji način.

Veća grupa grčkih huligana pretuklo je četvoro simpatizera Crvene zvezde a jedan od njih nalazi se u bolnici sa teškim telesnim povredama!

U medjuvremenu, kako nezvanično saznajemo, grčka policija verovatno iz predostrožnosti i straha od eskalacije nereda, od podneva drži konvoj sa petnaestak autobusa "Delija" "na graničnom prelazu "Evzon" i očekuje se da će najvatrenije navijače Zvezde pustiti u zemlju tek u popodnevnim satima...

Ipak, u Solunu se već nalazi stotinak navijača Zvezde koji su stigli u Grčku u sopstvenom aranžmanu, a nezvanično se saznaje da su stigli i navijači Olimpijakosa iz Atine u želji da se pridruže "Delijama".

Jugoslav Branković radnik JATa u Minhenu se vraćao u sinoć sa svojim petnaestogodišnjim sinom i još dvojicom prijatelja iz restorana kada ih je oko ponoći na centralnom trgu u Solunu napalo više od deset huligana naoružanih palicama, lancima i noževima.

Razlog za napad bio je kačket sa zvezdinim obeležjima koji je na sebi imao Jugoslavov sin Aleksandar. U opštem metežu jedini je uspeo napadačima da umakne upravo dečak koga je do policije odvezao taksista, dok su ostala dvojica, Milan Selak iz Beograda koji je vodja puta "prijatelja kluba" koji su stigli u Solun i Saša Lazarević radnik nemačke ambasade u Beogradu takodje dobili batine.

Najteže je prošao Jugoslav Branković koji ima nagnječenje vilice i prelom nosa, zbog čega je zadržan na lečenju u bolnici.

"Nešto posle ponoći izašli smo iz restorana u samom centru Soluna, gde smo večerali i gledali Ligu šampiona. Krenuli smo ka Hotelu "Holidej In" i posle samo stotinak metara napala nas je grupa huligana. Nisam mogao da vidim da li se radi o navijačima Arisa ili PAOK", prepričava dogadjaj Milan Selak:

"Izvadili su lance i noževe i krenuli da nas udaraju, srećom mali Aleksandar se izvukao i pobegao. Jedan od napadača je hteo nožem da ubode Jugoslava u nogu, ali mu je samo pocepao pantalone".

Selak je, s povredjenim prijateljima, čekao policiju pola sata, a onda još sat vremena davao izjave. Stanicu je napustio oko tri sata i do tada nije primetio da je priveden nijedan od napadača.

"Jedini razlog za napad mogao bi da bude to što je dečak nosio Zvezdin crveni kačket. Niko od nas starijih nije imao nikakvo obeležje", dodao je on.Iste večeri, nedaleko odatle dogodio se još jedan incident, u kojem su napadnuta i opljačkana četvorica navijača Srba. Oni su u Solun doputovali redovnom autobuskom linijom "Argus Tursa".


"Radi se o četvorici naših putnika, koje je u sredu uveče napala grupa Grka u restoranu u centru Soluna, ali srećom niko nije teže povredjen. Samo jedan od njih zatražio je lekarsku pomoć, ali nam je javljeno da će i on ići na utakmicu", otkriva za MONDO Aleksandar Vučković iz "Argus Tursa".

"Veći problem je to što je tokom tog napada jednom od naših putnika ukadena jakna sa svim dokumentima, pa je ceo dan proveo u našem konzulatu u Solunu. U ovom trenutku ne znamo da li su razlog napada bile navijačke strasti ili se radilo o kriminalu s obzirom na kradju jakne".

Koliko je Zvezdinih navijača otputovalo u Grčku preko vaše agencije?

"Mi nismo organizovali posebnu turu za navijače, već je reč o redovnoj jednomesečnoj turi za Solun. Dogodilo se da se novembarski termin poklopio sa utakmicom, tako da je nekolicina od 35 putnika u autobusu krenula na utakmicu".

"Jutros sam na vašem sajtu pročitao za napad ispred restorana gde je bilo teže povredjenih. Srećom, mogu da kažem da napad na naše putnike nije imao teže posledice", dodao je Vučković.

Ni u jednom od napada na Zvezdine navijače, Grci nisu nosili klupska obeležja, tako da nije poznato da li se radi o navijačima Arisa ili možda čak i gradskog rivala PAOK, čiji su navijači u bratskim odnosima sa "grobarima" (pandan prijateljstvu navijača Crvene zvezde i Olimpijakosa).

Prošle sezone, na meču košarkaškog ULEB kupa izmedju Crvene zvezde i PAOK, Grci su zajedno sa "grobarima" bodrili svoj tim u "Pioniru", kada je došlo do velike tuče u kojoj nisu poštedjeni čak ni košarkaši dva tima.

Podsećamo, u Solun na utakmicu Lige UEFA izmedju Arisa i Crvene zvezde tokom dana stiže 20 autobusa sa preko 1.000 najvatrenijih navijača beogradskog kluba.

Komentarišite vijest